Un tast de la terra: 7 aventures agrícoles per a famílies al Maresme
Cull, tasta i celebra els sabors locals amb nens tot l’any
Collir productes frescos i assaborir delícies locals són maneres fantàstiques de connectar amb la natura. Per als més petits, aquestes activitats poden ser una introducció divertida a la pagesia i una oportunitat per vincular-se amb la terra i amb les persones que la cuiden.
A més d’emportar-vos una cistella plena o la panxa satisfeta, marxareu amb una nova estima pels productes locals i les tradicions més arrelades.
Amb la primavera a tocar, és el moment ideal per gaudir de l’aire lliure. Així que botes als peus i mans a l’obra!
Collir els inconfusibles calçots — Hivern
Els calçots: les cebes tendres més icòniques de Catalunya que ens deixen les mans negres i l’estómac ple. Rostits a la flama i sucats en salsa romesco durant les animades “calçotades”, són molt més que un àpat: són una institució de la cultura gastronòmica local.
Voleu collir-los amb els nens? Encara hi sou a temps! Tant Esquís Fruits Can Pins a Argentona com la Granja Can Plana a Vallgorguina (just fora del Maresme) ofereixen jornades especials de collita aquest mes.
A Can Plana, fins i tot podeu rostir els calçots allà mateix. O bé, endur-vos-en una cistella i convertir la collita en un festí familiar de tot el dia!
La Festa del Pèsol — Primavera
Els pèsols: dolços, tendres i, si teniu sort, una de les verdures preferides dels vostres infants. El Maresme és famós per la seva varietat estrella, el pèsol garrofal, que es celebra cada primavera.
Reserveu les dates: el 29 i 30 de març, quan Sant Andreu de Llavaneres homenatja aquesta petita “perla verda del Maresme” amb una festa animada.
Hi trobareu activitats infantils, mercats a l’aire lliure i una mostra gastronòmica on els restaurants locals converteixen els pèsols en obres mestres culinàries. Consulteu el programa aquí!
Collir maduixes — Primavera
Abril i maig porten una altra estrella del Maresme: les maduixes! I, encara que les parades del mercat en van plenes, per què no viure l’experiència completa?
A Can Marpons a Arenys de Munt, les famílies poden reservar hores els dissabtes i diumenges per collir les seves pròpies maduixes. Una manera pràctica i deliciosa d’ensenyar als nens el cicle de creixement de la fruita i la importància de menjar de proximitat.
I, com amb els pèsols, molts restaurants locals creen plats especials amb aquesta joia vermella durant el festival anual Temps de Maduixes.
La verema: la collita del raïm — Estiu
Si algun producte parla de l’herència agrícola local, és el vi. Cultivat des de l’època romana, el raïm continua sent un cultiu estrella a la DO Alella, casa de la varietat Pansa Blanca.
El punt àlgid? La Festa de la Verema d’Alella a principis de setembre, tot i que pobles com Cabrera de Mar també celebren festes similars.
Durant tot l’any, es pot visitar cellers i trobar activitats al voltant del món del vi. El celler Alta Alella, per exemple, ofereix activitats regulars pensades per a famílies com l’Orienteering.
L’agenda sencera d’activitats al DO Alella, la pots veure aquí.
Això sí: vi per als adults, most de raïm per als nens!
Bolets per a tothom — Tardor
La tardor al Maresme és sinònim de bolets, i la Fira de Bolets de Vilassar de Dalt és una cita imprescindible. Aquest festival celebra els bolets en totes les seves formes: des de tallers de cuina fins a excursions guiades pel bosc.
És una gran oportunitat per aprendre sobre les diferents varietats, sortir a buscar-ne i, sobretot, tastar-los!
Castanyes i castanyeres — Tardor
Entre finals d’octubre i principis de novembre arriben les castanyades, una celebració catalana molt estimada per grans i petits.
Durant aquesta època, trobareu esdeveniments arreu: contacontes a les biblioteques, sortides per collir castanyes, tallers temàtics i, per descomptat, la visita de la castanyera.
O bé, feu-ho senzill: compreu un cucurutxo de castanyes torrades d’una parada, seieu i gaudiu de l’escalfor amb els nens.
Un hort ecològic — tot l’any
El Conreu Sereny, situat a Badalona, al costat del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, és un projecte cooperatiu que val molt la pena descobrir.
A més de produir fruita i verdura ecològica, impulsa l’agricultura sostenible, promou la inclusió de persones en situació de vulnerabilitat i treballa per revitalitzar la pagesia en zones periurbanes.
Tot i que no està obert regularment al públic, es programen visites per a grups en ocasions especials al llarg de l'any on els nens són més que benvinguts.
I això no és tot... Al Maresme també se celebren productes locals com la cirera a Arenys de Munt a la primavera, el tomàquet rosa a l’estiu i les mongetes del ganxet a l'Alt Maresme a la tardor.
Aleshores, a què espereu? La terra us crida i està a punt per compartir els seus tresors amb vosaltres.
…
Heu provat alguna d’aquestes experiències o en teniu alguna de favorita que ens hàgim deixat? Compartiu les vostres històries i consells als comentaris. Ens encantaria llegir-vos!